Nie dawno natknęłam się w internecie na filcowe babeczki, które bardzo mi się spodobały. Kilka lat temu podczas zakupów scrapbokingowych zakupiłam kolorowe filce z których uszyłam ciuchcie na poduszkę dla Dominisia. Reszta leżała długo, długo i czekała aż jakiś pomysł wpadnie mi do głowy na ich zastosowanie.
Zebrałam się i uszyłam kilka babeczek i torciki. Obdarowałam nimi kilka osób i teraz powstały nowe. Wykorzystalam filc, który zalegał i przymierzam się do kolejnego zakupu. Filcowymi słodkościami uwielbiają się bawić moi synowie. Ostatnio zrobiliśmy naszą filcową cukiernię i świetnie się przy tym bawiliśmy.
Starszy synek nabrał ochoty na prawdziwego torta i trzeba było coś na to poradzić. Mam jeden, jedyny przepis na tort, który piekę przy każdej urodzinowej okazji. Przepis ten dostałam od przyjaciółki, która teraz mieszka na Islandii i jestem jej bardzo wdzięczna za ten przepis. Pierwszy raz tego torta piekłyśmy raz dla pewnej wyjątkowej osoby. Odkąd urodził się mój pierwszy synek co roku, a teraz nawet dwa razy w roku gości on na naszym stole.
TORT ŚMIETANKOWY
I Biszkopt
4 jaja
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1)Żółtka, olej, ocet, proszek do pieczenia rozmieszać widelcem. Pozostawić do wyrośnięcia.
2) Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz wymieszaną masę żółtkową. Na koniec dodać mąkę i delikatnie połączyć mikserem.
II Krem
2 budynie śmietankowe z cukrem
1/2 litra mleka
2 masła
4 łyżki cukru pudru
Budyń ugotować w 1/2 litra mleka i wystudzić. Zimny budyń połączyć stopniowo z 2 kostkami masła i cukrem pudrem. Zmiksować na jednolita masę.
III Poncz
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
spirytus według uznania
1-2 cytryny
Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Dodać spirytus i wyciśniętą cytrynę według uznania i smaku.
Ja najczęściej aby tort był wyższy piekę dwa biszkopty i każdy przekrawam na 2-3 części. Po kolei nasączam ponczem i smaruję kremem. Pozostawiam krem do dekoracji. Można dodać do jednej warstwy owoce - truskawki, brzoskwinie lub maliny.
Smacznego!
Jest to tort bardzo prosty w wykonaniu i gościom smakuje. Z archiwalnych zdjęć wybrałam zdjęcia tortu, który towarzyszy nam od 2006 roku.
Pozdrawiam z domowego zakątka!