piątek, 4 stycznia 2013

Maślane bułeczki śniadaniowe

Często zdarza nam się jeść późne śniadanie. Wczoraj mieliśmy ochotę na coś słodkiego i pachnącego jak to określił Nikuś. Zrobiłam drożdżowe bułeczki. Smakują fantastycznie same lub z masłem.
My lubimy jeść z dużą ilością masłą mimo, że prawie całe opakowanie masła bułeczki zawierają w sobie.
Bułeczki robię już od 2 lat. Pierwszy raz robiłam je z przepisu Dorotki i posypałam je sezamem. Teraz najczęściej robię z obfitą kruszonką.


Maślane bułeczki śniadaniowe z kruszonką

1 szklanka letniego mleka
100 g miękkiego masła ( +ok.50g roztopionego masła do polania bułeczek)
1/4 szklanki cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży

Kruszonka
ok. 50 gram masła
4 łyżki cukru
8 łyżek mąki

Z drożdży zrobić zaczyn (można użyć drożdży suchych). Wszystkie składniki wyrobić dokładnie i pozostawiś do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoji objętość ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 15 części. Kuleczki z ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki można posmarować robełtanym jajkiem. Ja polewam je roztopionym masłem i obficie posypuję kruszonką. Wszyscy uwielbiamy wyskubywać słodką kruszonkę z bułeczek.
Na koniec chciałam jeszcze podać przepis na pierogi z jabłkami. Nie znam dokładnie proporcji na ciasto jakie stosowała moja babcia bo ona robiła proporcje dla całej rodziny tak aby wystarczyło jeszcze dla niespodziewanych gości.
Ja robię pierogi z przepisu spisanego z książki kucharskiej 365 Obiadów na Polskim Stole i według mnie pierogi są mięciutkie, cienkie i pyszne.
Pierogi z jabłkami i cynamonem
3 duże jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem waniliowym i pozostawić na chwilkę aby wypuściły sok. Odcisnąć je i można posypać cynamonem do smaku. Ja nie posypuję jabłek tylko pierogi już po ugotowaniu.

Ciasto na pierogi
2 i pół szklanki mąki
pół szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 jajko
wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie do podsypać mąką ale nie za dużo bo później ciasto będzie zbyt twarde.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do woreczka foliowego aby się nie zeschła, a drugą rozwałkować. Wykrawać z niej kółka najlepiej zwykła szklanką. Ja wykrawałam kubkiem. Do każdego kółeczka nakładam farsz z jabłek i sklejam brzegi ze sobą.

Po ugotowaniu polewam je roztopionym masłem posypuję cukrem i cynamonem.
Smacznego!

46 komentarzy:

  1. Swietne przepisy a zwłaszcza na pierogi Babci -gorąco współczuję takie utraty ja tez teraz przechodzę trudne chwile z tesciem który z nami mieszka .Życzę Wam szczęśliwego Nowego Roku ,spokoju i miłości .

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaa.....! Aż tutaj czuję ich zapach....mmmmniaaammm......!
    A ja na diecie......... chlip chlip......

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ale narobiłaś mi smaku :) a ponieważ jestem w gorącej wodzie kąpana - to chyba skuszę sie jutro na te bułeczki. Tylko zawsze mam opory przed ciastem drożdżowym.
    Czy zeszyt na przepisy kupowałaś gotowy - czy sama zdobiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się skusić na te bułęczki. Zeszyt zrobiłam http://domowyzakatek.blogspot.com/2011/06/przepisnik-kulinarny.html
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. A jaki masz super pzrepiśnik. Takie maślane bułeczki są super na śniadanie, ale ja mogę tylko w sb sobie takie urządzić, bo w tygodniu biegnę do pracy i śniadanie dopiero tam jadam.

    OdpowiedzUsuń
  5. PIĘKNIE WYGLĄDAJĄ :) ZROBIĘ!

    POZDRAWIAM,
    MONIKA :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dobrze, że wpadłam....;)
    załapałam się na późne śniadanko...
    Kubek kawy ze mną....do bułeczek pasuje extra;)
    Smakowite zdjęcia.....:):):)bardzo....aż się oblizuję
    Pozdrawiam słodko....

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jak one pysznie wyglądają!!! uwielbiam, niestety póki co kupnymi sie raczyłam, przepis zanotuję, wierzę ze się przyda;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają przepysznie, wiesz?:))))
    zrobię na pewno - uwielbiam Twoje posty kulinarne:) właśnie z nimi najbardziej mi się kojarzysz :) no i z fartuszkiem z lawendowego domu - mamy taki sam:)
    pozdrawiam ciepło i dobrego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm.. Tak pięknie opisałaś i pokazałaś, że aż poczułam ich zapach.
    Na pewno zrobię :)
    Przepis już zapisałam w swoim przepiśniku :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ zrobiłaś mi smaczek.Tak smacznie wyglądają Twoje bułki,że jutro je chyba zrobię,bo mam wszystkich na śniadaniu w domu,a to sie rzadko zdarza,szczególnie w tygodniu.Jestem zachwycona ich widokiem!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. o jak u Was smacznie :)))

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ wszystko wygląda apetycznie :))) Ciekawi mnie co to za rysunek się kryje pod przepisem na bułeczki w twoim zeszycie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmmm... aż mi zapachniało tymi bułeczkami i pierogami oczywiście też :) Przepisy zapisuję :)
    A twój przepiśnik jest cuuuuudowny!!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja jestem na diecie wodno-warzywnej! U mnie dziś też przepis a ja mogę tylko popatrzeć! FUCK!

    A zeszyt na przepisy, jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurde ja nie potrafię robić pierogów du......zimna zawsze wychodzi ;P wiec zazdraszczam umiejętności ;P A zapach bułeczek jest obłędny wiem coś o tym ;) BUZIOL

    OdpowiedzUsuń
  16. Twój przepiśnik jest obłędny :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Same pyszności!!! Mimo, że mój organizm odczuwa jeszcze smaki świątecznych przysmaków, poleciała mi ślinka... Takie bułeczki maślane już wypiekałam, a pierogi z jabłkami spróbuję zrobić, wyglądają apetycznie:) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Ciasto drożdżowe nie jest moja mocna stroną ale spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Same pyszności:) U mnie w domu bardzo często gości babka drożdżowa, taka zwykła bez niczego i cynamonowe bułeczki. Teraz wypróbuję Twoich przepisów a szczególnie mam ochotę na te pierogi:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach, jakie smakowite bułeczki. Kiedyś na wielkie święto zrobię, na co dzień staram się nie używać mąki. Przepiśnik extra:)

    OdpowiedzUsuń
  21. zeżarłabym wszystko, tylko ROBIĆ nie ma komu:)

    OdpowiedzUsuń
  22. ależ zapachy,cudneprzepisy.Na pewnon skorzystam.A Twój przepiśnik cudny:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. No to ja wiem co u mnie jutro na sniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  24. witam bułeczki zapewne pyszne:)przepis już spisany:)zaglądałam od czasu do czasu ale chyba zostanę na dłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jutro robię bułeczki :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja zdecydowanie jestem baba pierogowa, więc z przyjemnością zrobię takie z jabłkiem :)))))
    Sylwia:)

    OdpowiedzUsuń
  27. robiłam ale teraz mogę tylko popatrzeć, wiem że są pyszne jak marzenie ;)) pierogi wyglądają kusząco bardzo, to ja hurtowo teraz, kuchenka śliczna, no ale to wiadomo, twoje oczko w głowie :)), i klimaty świąteczne pięknie, kochana wszystkiego najlepszego dla całej Waszej pięknej rodzinki ;))
    buziaki!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bułeczki drożdżowe bardzoooo apetyczne, ślinka cieknie ;) pozdrawiam ciepło, M

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam i dziękuję Ci za udział w moim candy :) Prowadzisz bardzo klimatyczny i oryginalny blog. Zapewne będę tutaj wracała:) I przy okazji życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Pozdrawiam i zapraszam Marta

    OdpowiedzUsuń
  30. Pięknie i kolorowo jest u Ciebie i jak smacznie. Zapach tych ciasteczek aż u mnie w domu czuję;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. mniamciu, mniamciu. I ta energetyzująca czerwień. Szałowo

    OdpowiedzUsuń
  32. Piękny przepiśnik, jest ozdobą kuchni. Bułeczki i pierogi na pewno bardzo smaczne. Działają na wyobraźnię i sprawiają, że dom nabiera niesamowitej atmosfery. Dodatki są niezbędne ( piękna serwetka, naczynia i prześliczny dzbanuszek)

    OdpowiedzUsuń
  33. Bułeczki i pierogi robiłam wczoraj i są przepyszne, a dzieci się zajadają bułeczkami.

    OdpowiedzUsuń
  34. Świetne przepisy, pomysły i zdjęcia! Dołączam do grona czytelników bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Zrobiłam,zrobiłam!!!Są boskie!!!I to masełko!!!Moja rodzinka jest Ci wdzięczna :)))I to masełko na bułeczkach:)))Jeśli pozwolisz to sie nimi pochwalę:))

    OdpowiedzUsuń
  36. mniam- a ja na diecie:( ale przepisy zachowam jak już schudnę:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Jesteś dla mnie idealną Panią Domu i niech się ta perfekcyjna z telewizji przy Tobie schowa:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bułeczki testowałam w sobotę. Oj ucieszyła się moja rodzinka na takie śniadanko. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  39. Kochana ale te bułeczki wyglądają smakowicie..zapisuję sobie do notesiku od Ciebie i z pewnością wypróbuję w najbliższą niedzielę. Sciskam cię mocno i chłopców..Karolka

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepisy ciekawe i pięknie podane:-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Pyszności i do tego jak tu pięknie :)))

    OdpowiedzUsuń
  42. Bułeczki są przepyszne :))) dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam, nie jestem blogerką i nawet nie wiem, czy mogę dodać komentarz... Chciałam tylko napisać że jestem zauroczona tym blogiem i zaglądam tu każdego dnia z nadzieją na nowe zdjęcia:) Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy może tu zaglądać. Miło mi, że zostawiłaś komentarz. Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam!
      Iza

      Usuń
  44. Izo, dziekuje za przepis na maslane buleczki. Nawet moja roczna coreczka sie nimi zajada :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń