Za chwilkę wychodzimy, ale chciałam na szybko podzielić się z Wami przepisem na roladę z bitą śmietaną.
Rolada z bitą śmietaną
4 jaja
100 gram mąki pszennej tortowej przesianej
110 gram cukru pudru
można dać szczyptę proszku do pieczenia ja dałam tylko de tej wersji z kakao.
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, a na końcu powoli wmieszać mąkę. Ciasto przelać na blachę tą dużą płaską od piekarnika, wyłożona papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 12 minut. Aż się delikatnie zarumieni.
Przygotować czystą bawełnianą ściereczkę.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i położyć na ściereczce. Razem z nią zwinąć ciasto w rulon.
Gdy ciasto będzie wystudzone ubić śmietanę 30% można dodać do niej serek mascarpone i w zależności od upodobań 1-2 łyżki cukru pudru. Z jednego serka mascarpone i jednego kubeczka 200ml wystarczy nam kremu na 2 rolady. Piecze się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej, dlatego dobrze zrobić od razu 2.
Drugą robię tak samo tyle, że mąkę mieszam z 2 czubatymi łyżkami kakao.
Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.
Tego ciasta biszkoptowego używam również do innych wypieków i zazwyczaj mi wychodzi.
Roladę przekładam również czekoladowym kremem maślanym i robię ciasto, które w moim rodzinnym domu było na wigilię tzw. gałąź wigilijna. Można dać krem budyniowy.
Mam tyle pomysłó na posty i książek do zrecenzjowania, że nie wiem kiedy to zrobię. Ferie zaczęły nam się bardzo spokojnie, a wczoraj nabrały tempa i prawie każdy dzień mamy zaplanowany.
W miarę możliwości postaram się pisać posty, odpowiadać na komentarze i maile. Serdecznie Was pozdrawiam, a tym co tak jak my mają ferię, życzę fantastycznie spędzonego czasu!
wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń...i tak smakuje!
UsuńKochana ale narobiłaś mi smaka...rolady wyglądają przepysznie:) napewno wypróbuję przepisu!
OdpowiedzUsuńJa również mam nadzieję, że dasz radę do nas pisać:) no i życzę udanych ferii, akurat śnieg spadł w sam raz dla dzieciaczków:)
Pozdrawiam cieplutko
Patrycja
Mniam! Chyba wypróbuję w następny weekend - bo na ten już mam kulinarny plan;)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńWygląda piękne i i bardzo apetycznie. Chyba będę musiała się odważyć i zrobić. Pięknych dni:):):)
OdpowiedzUsuńA do tej śmietany dodajesz cukier???
OdpowiedzUsuńTak, tak! Dzięki za uwagę. Już poprawiam!
UsuńWygląda obłędnie!!! Muszę spróbować! Dziś piekłam drożdżówki z czekoladą, też pycha :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko!!!
wypróbuję koniecznie !!!
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia życzę ;-)
Dana
pychotka:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Wam posmakuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!