środa, 22 stycznia 2014

Rolada z bitą śmietaną

Za chwilkę wychodzimy, ale chciałam na szybko podzielić się z Wami przepisem na roladę z bitą śmietaną.

Rolada  z bitą śmietaną

4 jaja
100 gram mąki pszennej tortowej przesianej
110 gram cukru pudru
można dać szczyptę proszku do pieczenia ja dałam tylko de tej wersji z kakao.

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, a na końcu powoli wmieszać mąkę. Ciasto przelać na blachę tą dużą płaską od piekarnika, wyłożona papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 12 minut. Aż się delikatnie zarumieni.
Przygotować czystą bawełnianą ściereczkę.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i położyć na ściereczce. Razem z nią zwinąć ciasto w rulon.
Gdy ciasto będzie wystudzone ubić śmietanę 30% można dodać do niej serek mascarpone i w zależności od upodobań 1-2 łyżki cukru pudru. Z jednego serka mascarpone i jednego kubeczka 200ml wystarczy nam kremu na 2 rolady. Piecze się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej, dlatego dobrze zrobić od razu 2.
Drugą robię tak samo tyle, że mąkę mieszam z 2 czubatymi łyżkami kakao.
Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.

Tego ciasta biszkoptowego używam również do innych wypieków i zazwyczaj mi wychodzi.
Roladę przekładam również czekoladowym kremem maślanym i robię ciasto, które w moim rodzinnym domu było na wigilię tzw. gałąź wigilijna. Można dać krem budyniowy.

Mam tyle pomysłó na posty i książek do zrecenzjowania, że nie wiem kiedy to zrobię. Ferie zaczęły nam się bardzo spokojnie, a wczoraj nabrały tempa i prawie każdy dzień mamy zaplanowany.
W miarę możliwości postaram się pisać posty, odpowiadać na komentarze i maile. Serdecznie Was pozdrawiam, a tym co tak jak my mają ferię, życzę fantastycznie spędzonego czasu!

13 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana ale narobiłaś mi smaka...rolady wyglądają przepysznie:) napewno wypróbuję przepisu!
    Ja również mam nadzieję, że dasz radę do nas pisać:) no i życzę udanych ferii, akurat śnieg spadł w sam raz dla dzieciaczków:)
    Pozdrawiam cieplutko
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Chyba wypróbuję w następny weekend - bo na ten już mam kulinarny plan;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda piękne i i bardzo apetycznie. Chyba będę musiała się odważyć i zrobić. Pięknych dni:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. A do tej śmietany dodajesz cukier???

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie!!! Muszę spróbować! Dziś piekłam drożdżówki z czekoladą, też pycha :)
    pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda znakomicie.
    Miłego dnia życzę ;-)
    Dana

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam nadzieję, że Wam posmakuje!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń