Smaczne kruche babeczki z delikatnym śmietankowym, kremowym budyniem i kwaskowatą żurawina. Babeczki fantastycznie smakują, pięknie prezentują się na stole i wprowadzają smak wiosny do każdego domu
Ciasto:
3 żółtka
1 szklanka mąki tortowej typu 450
½ szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 budyń śmietankowy z cukrem
300 ml mleka
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Żurawinę wkładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem.
Przygotowujemy około 12 foremek na babeczki i 2 wykrawaczki. Jedna z wykrawaczek musi być większa niż obwód foremki do babeczek a druga mniejsza.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy z niego 12 dużych kół lub np. kwiatów. Na wierzch można wykroić maleńką wykrawaczką np. po 3 kwiatuszki na każdą babeczkę. Ja dodatkowo w środku każdego kwiatuszka zrobiłam dziurkę słomką.
Foremki do babeczek wykładamy wyciętymi z ciasta wykrawaczką kształtem.
Do rondelka wlewamy szklankę mleka i gotujemy. Do pozostałego mleka dodajemy torebkę budyniu śmietankowego z cukrem i mieszamy aby nie było grudek. Wymieszany budyń wlewamy do wrzącego mleka cały czas mieszając.
Gorący budyń nakładamy do wyłożonych ciastem foremek po łyżce do każdej babeczki. Na wierzch kładziemy odsączoną żurawinę oraz mniejsze kształty wykrojone z ciasta.
Wierzch można delikatnie posmarować białkiem.
Przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 35 minut. Ważne aby spód był dopieczony.
Babeczki po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Fantastycznie smakują na ciepło. Dodatkowo w upalne dni można je schłodzić w lodówce. Idealny deser na każda okazję.
Jeśli użyjemy wykrawaczek w kształcie kwiatów będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Zachęcam do ich upieczenia i poczucia nadchodzącej wiosny.
Smacznego!
Wykonanie babeczek to ok. 2 godziny łącznie z chłodzeniem kruchego ciasta w lodówce.
Właśnie skończyłam piec :)Przepis super. Babeczki przepyszne!
OdpowiedzUsuńCharlotta
Bardzo się cieszę, ze Ci smakowały. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńIza
urocze...przepis na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń