Przy okazji chciałam Wam podać mój ulubiony przepis na pizzę :)
Pizza
25 gram drożdży
200ml ciepłej wody
ok 3 - 3 i 1/2 szklanki mąki
płaska łyżeczka soli
Z drożdży, 3 łyżek mąki i wody zrobić zaczyn. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto (ja wyrabiam w robocie kuchennym odkąd go mam:) wcześniej zagniatałam ręcznie) i pozostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę. Ja wykładam tą od piekarnika papierem do pieczenia i na to kładę ciasto.
Przyznam, że pizzę często robię na szybko i zbytnio nie dbam o jej wyrastanie. Zazwyczaj wychodzi przepyszna.
Ciasto smaruję sosem pomidorowym (tym z kartonika) i posypuję ziołami prowansalskimi. Na to kładę ulubione dodatki. Najczęściej jest to u nas sam ser. W bogatszych wersjach daję różne sery, salami, szynkę, pomidory, paprykę, oliwki itd, w zależności od upodobań.
Pizzę podaję z ketchupem lub przygotowuję nasze dwa ulubione sosy.
Pomidorowy
Robię go z sosu pomidorowego, dodaję do niego odrobinę soli, pieprzu i ziół prowansalskich
Czosnkowy
Kwaśną śmietanę pół na pół mieszam z majonezem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól.
Z podanego przepisu wychodzi 6 małych pizzerek w kształcie serca.
Pozdrawiam Was serdecznie!
Iza
Ja cały czas szukam idealnego przepisu na ciasto do pizzy, więc z pewnością wypróbuję ten, bo wygląda przepysznie! Witam się i zostawiam pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńPiekna ta pizza walentynkowa świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Urocze :) Dla każdego można uszykować z jego ulubionymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńA tu jak zwykle pachnie domowo! Śliczna ta pizza:))pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńJest świetna:) Wykorzystam pomysł, mój mąż docenia tylko prezenty spożywcze ;)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę :))). Dziękuję za przepis. Mój synek ma alergię na jajko, a tu pizza bez jajek. Super :). Izuniu, ja też wybieram zdjęcia do druku, a jest tego trochę, bo cały rok zdjęć. Pozdrawiam Cię serdecznie :))))
OdpowiedzUsuńOla
P.S. A możesz napisać, jak długo trzymasz ją w piekarniku i do jakiej temperatury go nagrzewasz?
OdpowiedzUsuńNagrzewam i piekę w 230 stopniach ok 15 minut. Aż się lekko brzegi zarumienią.
UsuńPozdrawiam!
bardzo fajny pomysł na walentynki!
OdpowiedzUsuńwww.homemade-stories.blogspot.be
Przez żołądek do serca, a jak jeszcze forma odpowiednia to już super-hiper-extra :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda i jeszcze ten kształt serduszka, super pomysł. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie !
OdpowiedzUsuńkuchnia fusion - francuskie zioła do włoskiej potrawy :)
OdpowiedzUsuń