Już połowa stycznia, dawno po świętach, ale tak jak obiecałam chciałam się podzielić z Wami kilkoma przepisami na słodkości z naszego świątecznego stołu.
Od początku grudnia kilkakrotnie piekliśmy pierniki w ogromnych ilościach. Większość zawisła na choince, naszej, naszych najbliższych i przyjaciół.
Przepis na pierniki z którego korzystam co roku jest ten sam. Kilka lat temu znalazłam go na forum cin cin pt, Pierniczki jak z Kopernika.
W tym roku zrobiłam specjalną ramkę ze spinaczem, do którego przypinałam w okresie przedświątecznym karteczki z różnymi przepisami, ale najdłużej gościł przepis na pierniczki.
Do ramki imbryczka, która długo stała pusto włożyłam zdjęcie.
Te małe dodatki umilały czas w kuchni. Podobnie jak czapeczka na słoiczek od Karolki, która zdobiła słoik z miodem.
Pierniki jak z Kopernika
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajo
25gram drożdży
25 gram masła miękkiego
Miód rozgrzać w garnuszku i dodać przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną, odstawić z ognia.
Cukier wymieszać z mąką, dodać jajo, drożdże rozkruszone, masło i masę z garnuszka. Zagnieść ciasto.
Rozwałkować cieniutko i wykrawać pierniczki. Piec ok 10- 15 minut w temp. ok. 180 stopni. Im grubsze tym będą po upieczeniu miększe.
Ja najczęściej robię z 3 porcji.
Na naszym świątecznym stole w tym roku zagościł tort makowy, który wszystkim bardzo posmakował. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki, ale trochę go uprościłam i zmodyfikowałam. Zrobiłam wersję dla leniwych czyli z gotowej masy makowej i bez ulepszeń typu nasączanie. Tort wyszedł mimo to bardzo wilgotny, delikatny i przepyszny. Robiłam go także na Sylwestra.
Świąteczny tort makowy
Składniki
1 opakowanie maku w puszce (kupiłam firmy Bakalland i był bardzo dobry)
50 gram cukru
8 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, kaszę, bułkę tartą, proszek i wymieszać. Ubite na sztywno białka wmieszać delikatnie do masy. Okrągłą formę 23 cm na dnie wyłożoną papierem do pieczenia napełnić masą makową. Będzie sięgać wysoko, ale nie wypłynie z ciasta.
Piec ok 45 min w temp. 175 stopni
P ostudzeniu przekroić na 3 części.
1litr śmietany 36% ubić na sztywno. Blaty przełożyć śmietaną. Część zostawić do dekoracji. Całość można posypać startą czekoladą.
Robiłam również sernik puszysty z przepisu Dorotki oraz piernik kefirowy do którego zapomniałam dodać oleju.
Piernik Kefirowy robi się bardzo szybko i wychodzi bardzo wilgotny w smaku.
Składniki
4 i pół szklanki mąki
2 niecałe szklanki cukru
3 szklanki kefiru
3/4 szkl oleju
3 łyżki dżemu śliwowego
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 i 1/2 opakowania przyprawy do piernika lub 1 opakowanie firmy Koatyn
Wszystkie składniki wsypać do dużego naczynia i zmiksować.
Piec w dużej blaszce ok 50 min w rozgrzanym 180 stopni piekarniku.
Wśród nowości pojawiły się u nas sałatki.
Szuba, z tuńczykiem oraz z pieczarami. Najbardziej smakowała nam z tuńczykiem.
Przepis na sałatkę Szuba zobaczyłam u Beatki w Lawendowym Domu, a inne na forum cin cin i blogu od Kuchni.
Zrobiłam też obowiązkowo nasze ulubione paszteciki z kapustą i pieczarkami. Z farszem mięsnym również smakują przepysznie.
Paszteciki krucho- drożdżowe
Składniki (radzę zrobić od razu podwójną porcję!!!!)
250 gram mąki
100 gram masła
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
25 gram drożdży
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
1/2 jaja (pozostała 1/2 do posmarowania)
majeranek, kminek, sezam do posypania
Farsz
1 kg pieczarek
2 cebule
30 dag ugotowanej kapusty kiszonej
Pieczarki obrane i starte na dużych oczkach poddusić na skrojonej w drobną kosteczkę podsmażonej na maśle cebulce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać do z ugotowana i pokrojoną kapustą kiszoną.
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na części i cieniutko rozwałkować. Rozsmarować farsz, zawinąć w rulonik i pokroić na kwadraty.
Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jakiem i posypać np. majerankiem.
Piekę ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli chodzi o przepisy na wypieki to ja często piekę na oko. Muszę pilnować bo czasem spód niedopieka piekarnik, a czasem zbyt szybko zrumienia się góra.
Zdarza mi się przypalić ciasto lub nie dodać jakiegoś składnika. Uśmiecham się często jak dostaję maile, że jestem idealną mamą. Miło mi to czytać, ale nie ma ideałów jednak nie oznacza to, że nie można do nich dążyć.
Piec uwielbiam choć nie robię tego codziennie. Lubię dzielić się z Wami przepisami, ale nie mogłabym prowadzić bloga kulinarnego bo moje przepisy sa bardzo nie ścisłe. Dobrze, że mam swoje sprawdzone blogi i ukochane książki kucharskie.
Życzę sobie na ten rok wytrwałości w tym dążeniu do celu i dziękuję Wam bo uczę się od Was i cieszy mnie jak ktoś może coś ode mnie zaczerpnąć.
W podziękowaniu za to co mi daliście przez ten rok i to w jaki sposób odmieniliście moje życie na pierwsze urodzinki przygotowuję dla Was niespodziankę ale o tym 18 stycznia.
Mam nadzieję, że do tej pory uda mi się jeszcze jakiś wpis opublikować.
Pozdrawiam Was serdecznie!
Iza
mniam mniam......kocham ten tort makowy:))))robię go od ...20? lat...a może 25?..hihihihi...jest tak pyszny,że.....chya go w najbliższym czasie zrobię:))-piękne zdjęcia:)))....i ta rameczka:)|)-pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz go pieklam i już nie mogłam się doczekać kiedy go znów zrobię. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu.
UsuńPozdrawiam Cię również!
Piekne zdjęcia, a kolorowa rameczka z pierniczkiem dosłownie skradła moje serce ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba rameczka. Pozdrawiam!
UsuńAle pysznie!!! Czy mogę dostać kawałeczek?
OdpowiedzUsuńAniu zapraszam! Chętnie znów upiekę!
UsuńAle energetyczne zdjęcia:) i ile smakołyków:)) ramka świetna!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Dziękuję Olu. Pozdrawiam Cię serdecznie!
Usuńpierniczki wypróbuję na 100% , zdjęcia mniammm .... buziaczki wielgaśne :)
OdpowiedzUsuńMoniczko spróbuj. Jeśli chcesz aby były mieksze to zrób grubsze i nie piecz zbyt długo. Buziaki dla Was!
UsuńŚwietne zdjęcia, chetnie bym się nie jedna słodkością poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńJa obecnie jestem trochę przesłodzona. Czestuj się choć wirtualnie.
UsuńI love your kitchen ideas!!!
OdpowiedzUsuń♥ Franka
Thank you Franka. I love your comments.
Usuńwiele rzeczy mnie zachwyca u Ciebie,ale ten imbryczek-ramka-no cudo!
OdpowiedzUsuńImbryczek ramka od cudownej osobki, która często obdarowuje mnie niezwyklymi prezentami. Pozdrawiam Cię Anitko!
UsuńJakie smakowite zdjęcia..Pyszotki miałaś :) No i ten kuhcenny kacik wygląda obłędnie!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziekuje Wiolu! Cieszę się że Ci się podoba. Miło się pracuje w takim otoczeniu! Pozdrawiam!
UsuńIzuś, pyszności, słodkości w dodatku wszystko w kolorach, kratkach, kropkach, które bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńFajne zdjęcia :)
Buziaki
Ada
Iza, ale ślicznie! Dzięki za przepisy, pewnie spróbuję dopiero za rok ale jak piszesz są sprawdzone i to najważniejsze! podoba mi się ten przepis na piernik kefirowy!
UsuńCałuski ślę,
Aduś to moje ulubione dodatki choć mam ostatnio ochotę na zmiany pastelowe w kuchni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię!
Madziu torcik polecam zrobic wczesniej jest pyszny nie tylko na Święta. Piernik kefirowy robi sie szybciutko tylko pod koniec trzeba sprawdzic wykałaczka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wszystko super i napewno smaczne, mam ochotę wypróbować przepis na tort makowy. Mam tylko jedno pytanie jak dałaś radę wyczarować tyle pyszności z 2 dzieci? Moje po krótkim czasie nudzą się i zaczynają przeszkadzać, skąd tyle cierpliwości? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzęść czyli tyle ile się dało robiłam z dziećmi, resztę w nocy. Moje chłopaki od 19 leżą w łóżkach. Młodszy zasypia błyskawicznie starszy troszke dłużej ale ja mam wtedy czas dla siebie. Świąteczne potrawy robiłam do 4 nad ranem. W te święta rodzice meza byli u nas na wigilii, a moja rodzinka w pierwszy dzień świąt więc większość przygotowywałam sama. Mąż mi zawsze pomaga obierać i trzeć pieczarki bo ja tego nie lubię robić i kroić co potrzeba. Mam pomocników więc praca idzie sprawniej.
UsuńAle pyszności u Ciebie i ta cudowna oprawa :-). Coś mi się wydaje, że wkrótce skorzystam z przepisu na makowy torcik. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńMadziu z każdym komentarzem mam coraz większa ochotę znów zrobić ten torcik. Polecam!
UsuńDziękuję za wszystkie przepisy!! Torcik i paszteciki to moje faworyty!!!!
OdpowiedzUsuńPiękne aranżacje i zdjęcia!!!
Pozdrawiam serdecznie!!!
Aguś to tez moi faworyci. Dziękuję za odwiedzinki.
UsuńPozdrawiam!
Iza
Zlizałam sobie w notatnik wszystkie przepisy. Mam zamiar w najbliższym czasie to wszystko wypróbować. Bo z wypieków to nie jestem silna :) A Twoje nie wyglądają zbyt skomplikowane =) Dziękuję za przepisy i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJa też robię tylko to co jestem w stanie zrobić. To prawda te nie sa skomplikowane. Myślę, że tort na pewno jest jeszcze smaczniejszy jak się samemu śmieli mak, ale mnie z gotowego bardzo bardzo smakowal.
UsuńPysznie!!! aż grzech nie wypróbować tych przepisów.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJustynko cieszę się, że spodobały Ci się przepisy. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńPyszności, i jak ładnie udekorowane.
OdpowiedzUsuńPaszteciki jedne z najlepszych jakie jadłam, ten farsz to smak jaki na próżno staram się podrobić ;).
Iza,ja niezmiennie się zastanawiam jak Ty to robisz, że zapał Cię nie opuszcza? Pozdrawiamy i podziwiamy!
Aguś mnie farsz za każdym razem wychodzi inny. Wszystko zależy od proporcji, a ja najczęściej robię na oko więc proporcje sa ciągle różne.
UsuńZ tym zapałem jest różnie niestety.
Dziękuję i mam nadzieję, że Ewunia już zdrowsza!
Pozdrawiam Was!
Rameczka cudowna, świetny pomysł. A z przepisów chętnie skorzystam. Zaglądam, czerpie energię i biegnę dalej, często niestety nie pozostawiając śladu ;( Mam nadzieję, że uda mi się w końcu to zmienić. Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńJa też tak mam niestety. Czasem zajdę do kogoś w chwili wolnej wracam do zajęć z myślą, że później napisze komentarz, a później to jakoś umyka.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Śliczności i pyszności jak zwykle cieszą moje oczy.
OdpowiedzUsuń